pondělí 9. března 2009

Znalost ČR v zahraničí a Copyright Václava Klause

Jistě i mnozí z vás už slyšeli některou z mnoha reportáží, ve kterou jsou cizinci dotazováni, co vědí o naší drahé domovině (a zda vůbec vědí, že existuje). V lepších případech z nich po dlouhém vzpomínání vypadlo pivo a sklo. Jelikož sklo jsme nechali zkrachovat a pivo většinou prodali do zahraničí, musíme hledat nové "zaručené domácí" tváře naší země.
Naštěstí stále ještě máme našeho prezidenta Václava Klause. Ten se totiž jednou z těchto tváří pomalu ale jistě stává. Když už nemůžeme prezentovat kvalitní výrobky či naše bohatství, je třeba na sebe upozornit jinak. A pod heslem "Proti všem" (viz. Poznámka) se toho ujal náš prezident. Nemluvím teď o ekonomické krizi ani Evropské unii, protože k těm, vzhledem ke své odbornosti, má relativně co říct. Mluvím o globální změně klimatu. A kdo viděl Václava Klause v debatě, musí uznat, že stejně jako Jan Žižka z Trocnova neprohrál jedinou bitvu. Důkazům navzdory. Stejně jako husitský vojevůdce (a jemu podobní) dokázal "chátru" (v jeho případě pár faktů) s pomocí demagogické ideologie (Změna prostě neexistuje! Ne a ne! A pokud ano, tak je zcela přirozená) postavit proti naprosté přesile důkazů zabalených v železe opravdové věděcké práce. Budiž čest jeho odvaze! (A tomu ostatnímu smích/pískot/potlesk dle vašich preferencí).

Poznámka: Heslo "Proti všem" je úžasnou paralelou - když jsme na začátku 15. stol. vystřízlivěli z období předchozí prosperity a zjistili, že už jsme v mnohém zastarali (jak je pro nás typické), pokuseli jsme se na sebe upozornit podkopáváním tehdejší "světové" pravdy - křesťanské církve. Tehdy to až na použité prostředky mělo opodstatnění... (Že by to dnes bylo naopak?)

Žádné komentáře:

Okomentovat