úterý 17. února 2009

Místopis

Jak jste si možná všimli v případě Přeslic, La Fichaise nepoužívá při tázání obyčejných lidí skutečná jména měst/vesnic (nebo se alespoň snaží, aby tomu tak nebylo). Místo toho se snaží každý typ lidí typizovat pohledem většinové společnosti právě jeho jménem a bydlištěm.
Krom maloměstečka Přeslic, ležícím v neprostupných šumavských hvozdech, se setkáte i s dalšími místy. Třeba se satelitním městečkem Nová Praha, ležícím poblíž našeho hlavního města, jehož obyvatele tvoří převážně bohatí a úspěšní manažeři velkých podniků a mediální celebrity. Nebo s vesničnou Otava, nacházející se ne na stejnojmenné řece, ale v bezprostřední blízkosti dvou slezských metropolí - Ostravy a Opavy, osídlenou povětšinou propuštěnými horníky z uhelných dolů.
A mezi obyvatele jedné z vybraných vesnic, jménem Roury, umístěné přesně mezi tradičně rivalujícími městy Pardubice a Hradec Králové a familiérně přezdívané "Bojiště", (snad proto, že se do ní údajně stahují podvratné živly z obou měst, aby se utkaly o nadvládu nad budoucí konurbací) se nyní vypravíme zeptat se na názory na vznik La Fichaise.

(od našeho zvláštního vojenského zpravodaje Alfréda Kriega)
Filip Nádvorník (22 let, student Univerzity Hradec Králové): "Jsem rád, že se tu konečně našel někdo, kdo se odvážil dostat sem nějaké nezávislé informace. Co jsme se sem přestěhovali, jsme terčem jedné propagandy za druhou. Napětí tady začíná dost narůstat, včera se Oni dostali sousedům do domu a nutili je tři hodiny chodit po dvou a přitom říkat, že jsou poloviční koně. Snad nám váš (skoro)deník konečně přinese nějaké nezávislé informace, jsme tu jako v izolaci. Mimochodem, jaká královna teď dostala věněm Hradec Králové a okolí?"
Vojtěch Zuch (21 let, student Univerzity Pardubice): "Díky bohu za vás, včera jsem si poprvé přečetl o něčem jiném než o tom, co se děje v Pardubicích a jaká zvířata jsou ti Mechováci z Hradce Králové. Víte, jak vás to stigmatizujete, když musíte chodit v šatech, na kterých máte namalováno velké "P"? Prý, aby nám nebylo líto, že Pardubice nemají ve znaku žádné písmeno jako Hradec..."
Jan Tleskač (48 let, velitel místní policejní stanice): "Hele, podívej se, já na takovýhle pitominy nemám čas. Víš, co to je mít pod sebou sedmdesát chlapů, z nichž ti každý týden jeden zařve? A to ani nemluvím, že posledních deset velitelů tu nešéfovalo víc než dva měsíce. A to jsme z nich našli jen dva. Toho posledního na několikrát..."

Žádné komentáře:

Okomentovat