pondělí 23. února 2009

Policie, fotbal a párky s hořčicí

Jak jste si jistě všimli, vstoupila v platnost další z tisíců novel, které vydává největší české nakladatelství Státní aparát (pod zodpovědným edičním redaktorem Ivanem Langerem). Ano, řeč je o absenci většího policejního dohledu na stadionech při sportovních utkáních (aneb odteď už jen tajně). Jistě jste zaznamenali nedávnou "společenskou akci" v Brně, kde proběhla poměrně "blízká družba" místních s ostravskými fanoušky. V novele by mělo jít zhruba o to, že policie nemá suplovat pořadatelskou službu. Je tomu ale tak? Není za tím něco jiného? La Fichaise se rozhodla prozkoumat tento problém dopodrobna.
Nejedná se totiž o další z protikrizových opatření vlády? Pokus, jak snížit hrozbu narůstající kriminality? Mnohé tomu nasvědčuje - jak se zvyšuje nezaměstnanost, tak se snižují šance mnohých lidí takzvaně se vybít v práci a to jak fyzicky, tak psychicky. Zaměříme-li se na psychické aspekty, všimněme si, jak práce lidi pravidelně zdeptává, jak se vracejí unaveni a smutni do svých domovů, aby se pokusili načerpat tu trochu energie na další den. Co když ale ztratí práci? To se v nich náhle energie přímo hromadí - hrozí proto, že si ji budou vybíjet jinde a na nevinných lidech (zde pracujeme s předpokladem, že v práci jsou všichni kolegové vinní za náš špatný stav). Proč jim tedy nedat šanci trošku se unavit při jinak pasivním fandění? Fotbal (zejména on, neboť při hokeji je všem moc velká zima a u jiných sportů by byly rvačky tak malé, že by to nemělo cenu) tak krásně supluje zaměstnání a umožňuje dosáhnout vnitřního klidu pro další dny, čímž ušetří státu za přepadené a vyrabované banky/lékárny/pošty/benzinky a gynekologické poradny (protože všude tam se podle televize, která nás chtě nechtě ovlivňuje, točí ty největší peníze).
Jenže stejně jako většina opatření i toto je poněkud dvojsečné. A je i důvodem, proč proti této novele představitelé klubů protestují (krom toho, že při každém zápase dostanou po hlavě urvanou sedačkou, což moc příjemné není, protože oni v práci stále jsou). Vezměme si ty stovky policistů, kteří jinak na zápasy chodily. A zadarmo - což znamená, že měli spoustu peněz na utrácení. A že se ve službě nepije? Vždyť na párku a Coca-Cole se dá vydělat mnohem víc. To jsme ani nezmínili otázku, jak negativně se vše podepíše na zvýšeném počtu odchodů od policie (ono, když vám seberou zaměstnanecké výhody - třeba lístky na fotbal - není divu).
Uvidíme, jak se situace bude dál vyvíjet a zda novinky opravdu splní svůj účel, La Fichaise bude u toho...

Žádné komentáře:

Okomentovat